* * „ Este meritul celor de la Asociația Județeană Columbofilă Galați si al sponsorului SC Agrodunărea SA. au reusit organizarea primei editii și la Galati, atât de mult dorită de columbofili in primul rand, dar si de ceilalti crescători. Fermieri din toată ţara, crescători de păsări ornamentale şi de animale mici, au participat, timp de trei zile, la expoziţia de profil din Galaţi, demonstrând vizitatorilor că hobby-ul lor este adevarat.
La expoziţia de la Galaţi au participat peste o sută de columbofili şi crescători de păsări şi animale mici din judeţele Galați, Braşov, Iaşi, Prahova, Brăila, Tulcea, Dâmboviţa, Cluj, Harghita, Buzău, Braşov, Bistriţa, Mureş, etc. Cei peste 12.000 de vizitatori au avut ocazia de a admira aproape 1.000 de porumbei, peste 350 de exemplare de păsări, 30 de iepuri (printre care renumitele rase Uriaş belgian şi Fluture german), cinci rase de păuni, numeroase exemplare de canari şi papagali. Într-o secţiune auxiliară a expoziţiei au fost expuşi struţi africani, cai din rasele „Lipiţan” şi „Huţul” şi capre rasa „Saanen”.
A fost o „expoziţie - concurs”, la care s-au acordat peste 80 de cupe şi diplome de campioni. Pentru a asigura imparţialitatea arbitrilor, organizatorii au hotărât ca exemplarele dintr-un judeţ să nu fie jurizate de arbitri din acel judeţ. Au fost decernate 55 de cupe de campioni la porumbei, şase la iepuri - obţinute de crescătorii din Miercurea Ciuc, Braşov şi Buzău şi 15 cupe de campioni la găini, obţinute de crescători din judeţele Prahova, Braşov, Iaşi, Brăila, Tulcea şi Cluj. Au mai fost acordate şapte cupe de participare crescătorilor din Dâmboviţa, Iaşi, Cluj, Buzău, Braşov, Comarnic şi Bistriţa, care au făcut efortul ca, în pofida capriciilor vremii, să vină la expoziţie cu foarte multe exemplare de păsări şi animale mici.
Expoziţiile de păsări şi animale mici de rasă reprezintă evenimente mult aşteptate de către fermierii români. Arbitrii aleg campionii pe specii şi rase, iar proprietarii primesc diplome şi medalii. Cu ocazia acestor expoziţii, proprietarii de păsări şi animale mici au posibilitatea schimburilor de experienţă cu crescătorii din alte judeţe ale ţării şi din străinătate, descoperă noi pieţe de desfacere pentru găinile de rasă, păuni, fazani şi raţe mandarine (de obicei aceste păsări sunt cumpărate de hoteluri şi restaurante româneşti şi străine, de către cei care doresc să-şi înfrumuseţeze curţile), pentru penele acestora (folosite la realizarea produselor artizanale şi a costumelor populare româneşti), pentru ouă (de prepeliţă, de struţ etc.) sau pentru carne (fazanii, iepurii uriaşi). Totodată, aceste expoziţii permit realizarea unor contracte de export. De altfel, organizatorii evenimentului din Galaţi au promis că la viitoarea ediţie a expoziţiei vor fi invitaţi şi crescători de păsări şi animale mici din vestul Europei, dar mai ales din Republica Moldova şi Ucraina, unde sunt câteva rase de păsări şi mai ales de porumbei extrem de rare. Premii pentru gazde
Columbofilii din judeţul Galaţi au obţinut 22 din cele 55 de cupe de campioni. „La iepuri şi la găini nu am avut campioni din Galaţi. În schimb, 13 columbofili gălăţeni au avut 22 de porumbei campioni”, a precizat Cătălin Ionescu, preşedintele Asociaţiei Judeţene Columbofile Galaţi, organizatorul primei ediţii a „Expoziţiei de porumbei, păsări şi animale mici”.
La rasa „Jucător de Galaţi”, Antonel Puşcaşu a câştigat şapte titluri de campion cu tot atâtea exemplare de culorile bălţat pe vânăt, bălţat pe vânăt moţat (o femelă şi un mascul), bălţat pe negru, galben şi bălţat pe galben moţat. Cu aceeaşi rasă de porumbei, dar cu doi viorii (o femelă şi un mascul) şi unul roşu, Liliana Ciocan şi-a adjudecat două cupe de campion. Tot la rasa „Jucător de Galaţi”, Costel Gafton a obţinut două cupe de campion cu un porumbel galben şi cu unul negru; alte două cupe de campion au fost acordate exemplarului bălţat pe roşu, al lui Ovidiu Maftei şi exemplarului bălţat pe negru moţat al lui Gelu Teodor. Cu aceeaşi rasă de porumbei au mai obţinut titluri de campioni Dorin Lupaşcu, cu un bălţat pe vânăt, şi Gabriel Călinescu, cu un bălţat pe negru.
Adrian Ionescu a câştigat o cupă de campion cu un porumbel numit „lung de Brăila”, iar Şerban Duret şi-a adjudecat titlul cu un porumbel „scurt de Brăila”. Gabriel Călinescu şi-a adjudecat şi premiul „de frumuseţe”, pentru cel mai frumos porumbel voiajor românesc, un exemplar de culoare argintie. Aceste au fost premiile la rasele autohtone, dar columbofilii gălăţeni au obţinut premii şi la rasele străine. Alexandru Lupu a obţinut titlul de campion cu un porumbel voltat argintiu, iar Ion Băilă un titlu de campion cu un porumbel guşat pomeranian de culoare albastră. La rasa King, au fost doi porumbei campioni, ambii din Galaţi, un porumbel King alb al lui Gheorghe Răducanu şi altul al lui Răzvan Jijileanu.
“În urmă cu câteva zeci de ani, copiii aveau pasiuni în creşterea diferitelor specii de animale şi păsări. Acum, ei stau în faţa calculatorului. Încercăm totuşi să-i atragem şi către creşterea animalelor şi păsărilor, să le reînviem aceste pasiuni. În judeţul nostru, porumbelul jucător de Galaţi este un brand mai puternic chiar decât Sidexul”, a declarat preşedintele Asociaţiei Judeţene Columbofile Galaţi, Cătălin Ionescu.”
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.