1166 poze   99733 vizite
Albume
A - ASOCIATIA JUDETEANA COLUMBOFILA GALATIB - AVIZIER - Anunturi   EXPO EUROPEANA METZ 2015C - Sectiunea crescatorilor de iepuri   Conceptul de rasa pura   Considerente despre tatuaj   Cresterea iepurilor - o pasiune   Criterii de apreciere a iepurilor   Pregatirea iepurilor ptr expozitieD - MEMBRI ACTIVI sectiunea IEPURI AJColumbofila Galati   01 - Marcel Balan   02 - Stefan Eftimie   03 - Valentin Filip   04 - Sandor Brugger   05 - Marian PirvuE - FORMULARE DE EVIDENTA pentru IEPURII DE RASA   l - Certificatele de origine   l - Fisa de monta   l - Fisa observatii femela   l - Fisa observatii mascul   l - Registrul genealogicF - INFORMATII DIVERSE   Crescatorii cunicole - modele   Diverse accesorii   Linkuri si adrese utile   Literatura de specialitate   Propunere pentru sigla club   Rabbit ArtG - EXPOZITII ORGANIZATE DE AJ COLUMBOFILA GALATI   Cupa Dunarii Galati feb 2010 - ed I   Cupa Dunarii Galati nov 2010 ed IIH - EXPOZITII si AD GENERALE LA CARE AU PARTICIPAT MEMBRII AJC GALATI   Ad generala alegeri Lugoj 2015      Sedinta alegeri sectia iepuri   Ad Generala Uniune Galati 2011      Sedinta sectiunea iepuri   Ad generala Uniune Sibiu 2011      Sedinta sectia iepuri   Europashau Leipzig 2012   Expo Fauna Bucuresti 2013   Expozitia Constanța 2020   Expozitia europeana Leipzig 2012   Expozitia Europeana Metz 2015   Expoziția Luduș 2014   Expoziția Națională Băicoi 2017   Expozitia Nationala Cluj 2013   Expozitia Nationala Galati 2011   Expozitia nationala Suceava 2014   Expozitia zonala Iasi 2014I - PREGATIRE ARBITRI IEPURI   Reuniune Brasov 2011   Reuniune Moeciu de Jos 2016   Reuniune Onești 2013   Reuniune Râșnov 2017J - STANDARDE RASE de IEPURI   a 1 - RASE URIASE      1 Urias gri si alte culoriK - CRESCATORI DIN TARA   Billius Mircea - Suceava   Dumitru Logigan - Iasi

membru din 22 February 2011

Crescatorii cunicole - modele

tip Baterie
tip Baterie
În adăpost
În adăpost
supraetajate
supraetajate
țarc pentru tineret
țarc pentru tineret
țarc mobil tineret
țarc mobil tineret
Hotel California
Hotel California
proiect baterie cuști
proiect baterie cuști
Hasenstall
Hasenstall
reinrassige-deutsche-riesen
reinrassige-deutsche-riesen
stall_neu
stall_neu

Comentarii album • 15
alinsv 13 January 2016  
frumos
Raportează
ClubIepuriGalati 11 March 2015  
METODE DE CREȘTERE A IEPURILOR DE RASĂ

Ridicarea productivitătii iepurilor se realizează printr-un complex de măsuri care au drept scop imbunatațirea calitativă si sporirea numerică a efectivclor. Aceasta acțiune a fost inițiată în trecut îndeosebi in unitatile agricole, dar a fost aplicată și în crescătoriile individuale de către crescătorii experimentați.
Fiecare metodă de creștere necesită o serie de lucrări tehnice legate de creșterea raționala a iepurilor. In mod obisnuit, prin creștere se înțelege intregul complex de măsuri legate de procesul de producție din zootehnie sau a minifermelor individuale și anume: cunoașterea insușirilor productive ale raselor de iepuri, întreținerea și inmultirea lor, creșterea produșilor, furajarea și ingrijirea iepurilor adulți, ameliorarea raselor etc.
Metodele de creștere se pot grupa astfel:
- creșterea in rasă curată (in stare pură) practicată de crescătorii particulari;
- creșterea prin încrucișare practicată în fermele zootehnice dar și de crescătorii particulari;
- creșterea pe bază de linii (aceasta reprezintă o formă aparte).

Creșterea în rasă curată este metoda ce se aplică în special in cadrul raselor amelioratoare și ameliorate. Este practicată în special de crescătorii particulari care urmăresc ameliorarea rasei și obținerea unor exemplare care să corespundă standardului rasei respective, adică încadrarea fenotipică a unor caractere în limitele criteriilor de apreciere ale standardului. Înmulțirea și perfecționarea rasei în acest caz se face fără amestecul altor rase.
Se împerechează deci numai iepuri din aceeași rasă, de exemplu: mascul Chinchilla mare cu femela Chinchilla mare sau Uriasul german cu femela Uriaș german.
Această metodă de creștere se practică în crescătoriile care produc și difuzează la diverși crescători iepuri de reproducție (prasilă).
Prin această metodă de creștere se consolidează și se conservă însușirile principale și caracterele specifice rasei respective.
In aplicarea metodei de creștere în rasă curată sânt cunoscute trei forme principale de împerechere:
- omogene,
- heterogene
- înrudite.
Împerecherile omogene se practică între exemplare cu caractere foarte asemanătoare, cu scopul de a obține un material de reproducție de mare valoare.
Împerecherile heterogene se fac între exemplare care apartin aceleiași rase, dar care se deosebesc prin una sau mai multe insușiri morfo-productive, în scopul sporirii producției.
Nu se admite împerecherea iepurilor cu defecte opuse în vederea nivelării lor, deoarece „rău cu rău va da și mai rău". Se caută să se împerecheze „foarte bun cu foarte bun” sau „excelent cu excelent”
Împerecherile consangvine (consangvinitatea) presupun împerecherea între exemplare înrudite până la gradul al V-lea. După gradul de rudenie al exemplarelor împerecheate, consangvinitatea poate fi: strânsă, moderată și indepartată.
În consangvinitatea strânsă (incest) se imperechează tata cu fiica, fiu cu mama, frate cu sora etc. In consagvinitatea moderată se împerechează verii între ei. In consangvinitatea îndepartată, gradul de rudenie este mai larg.
Practicarea consangvinitații fără pricepere (mai ales când iepurii împerecheati au o constitutie slabă), duce la pagube economice, manifestate prin anumite defecte: produșii au o constituție debilă, vitalitate redusă, rezistența scazută față de asperitațile climei și agentilor patogeni, un procent mare de mortalitate etc.
De aceea, ea nu se aplică în crescătoriile de exploatare, ci numai în stațiuni experimentale și în centre de elită pentru păstrarea și intensificarea la urmași sau descendenți a unor caractere dorite, pentru consolidarea anumitor calitați ereditare, pentru crearea unui material de prasilă superior. Dea lungul timpului și crescători experimentați care aveau cunoștințe solide despre consangvinitate au aplicat-o cu mai mult sau mai puțin succes, obținând uneori și rezultate notabile.
Sub acest aspect, consangvinitatea este considerată ca o metoda de reproducere secundară și chiar ca o metodă de ameliorare a raselor de iepuri. Ea este o armă cu două tăișuri, care trebuie mânuită cu multă pricepere.
Consangvinitatea dă rezultate bune numai când se aplică un timp scurt, pe iepuri perfect sănătoși, cu o constituție robustă și o vitalitate pronunțată. Când se practică pe o durată mai mare și împerecherea se face între iepuri cu o constituție slabă și fără o îngrijire corespunzătoare, consangvinitatea duce la degenerare.
Creșterea prin încrucișare (împerecherea între rase diferite) - cu această metodă se urmărește obținerea de hibrizi, produși care nu sânt de rasă curată, ci metiși sau „corci", dar care reunesc caractere ale ambelor rase, au o creștere accelarată, și o productivitate mai mare.
Este metoda cea mai larg răspindită și se practică atât in crescatoriile personale, cât și în cele de exploatare industrială, în care baza producției o formează iepurele de carne.
Pentru a mări greutatea corporală și producția de carne la iepurii obisnuiți, aceștia se incrucișează cu exemplare din altă rase și indeosebi cele de talie mare, cum sunt cele uriașe (de exemplu: o Chinchilla cu Uriasul gri ). Prin incrucisare se obtin produsi cu ereditate zdruncinată, adică cu o natură mai plastică, ce poate fi mai ușor transformată și dirijată de om. De aceea, metișii prezintă o serie de însușiri speciale, pe care iepurii din rasele curate nu le posedă. În general, ei se caracterizează printr-o talie mai mare, constituție bună, vitalitate pronunțată, o mai mare putere de adaptabilitate, asimilează mai bine hrana și se ingrașă mai economic decât iepurii din rasele curate.
Cu toate ca metișii nu au caractere exterioare și de producție constante (se pierd ușor in generațiile urmatoare), totuși, in numărul lor mare, se pot găsi și exemplare care transmit destul de stabil caracterele lor prin ereditate. Aceste caractere pot fi inmulțite prin consangvinitate, (folosindu-se în crearea de rase noi).
Se deosebesc mai multe forme de încrucișare:
- industrială,
- de absorbție,
- de infuzie,
- de reintoarcere,
- multiplă.
Incrucisarea industrială constă in imperecherea iepurilor din rase diferite in care se urmarește obținerea de metiși pentru carne, cu o mai mare putere de ingrasare si mult mai prolifici. Ca rase amelioratoare se folosesc iepurii de talie mare (Uriasul gri, Marele alb). Produsii obtinuti se valorifica la prima generație.
Incrucisarea de absorbție se practică cu scopul transformării unei rase locale neperfecționate, cu ajutorul unei rase amelioratoare.
Procesul tehnic de absorbtie cuprinde trei etape:
1. rasa locală se incrucișeaza cu masculi din rasa amelioratoare;
2. metișii obtinuți se selecționează și cele mai bune iepuroaice se incrucișează din nou cu masculi din rasa amelioratoare, insă neinrudiți cu masculii de la prima incrucișare;
3. iepuroaicele cele mai reușite din generatia a doua se imperechează din nou cu masculi din rasa amelioratoare.
Durata procesului de absorbție este de 4—5 generații și depinde de deosebirile mai mari sau mai mici dintre rasele respective.
Incrucisarea de infuzie urmăreste ameliorarea unui defect la o anumita rasă, cu ajutorul unei alte rase, care posedă insusirile dorite. Un astfel de exemplu il constituie incrucisarea rasei Chinchilla de talie mică cu Uriașul belgian, pentru formarea iepurelui Chinchilla mare de carne. In acest scop se alege un numar de femele din rasa Chinchilla, pe care le imperechem o singura dată cu masculi din rasa Uriasul belgian. Produșii rezultați se imperecheaza cu alti produsi din cadrul rasei respective, difuzindu-se astfel treptat insusirile in cadrul întregii rase. Aceasta incrucisare, care in final duce la obtinerea unor produsi mari de Chinchilla, nu atrage o transformare totală a rasei infuzate, ci numai o modificare în mărirea taliei și greutatii corporale.
Incrucisarea de reîntoarcere se practică o singura dată, numai la o singura generație, in cadrul raselor carora productia si prolificitatea mare le slabește constituția și le debilitează.
De exemplu, dacă iepuroaicele din rasa Albastrul vienez prezintă semne de degenerare, se recomandă sa fie incrucisate fie cu iepuri belgieni, fie cu argintii care, de altfel, au contribuit la formarea rasei respective.
Incrucisarea multiplă constă in incrucișarea a doua sau mai multe rase. De exemplu, se incruciseaza Chinchilla cu Marele alb, dupa care, metișii rezultati in prima generație (femelele) se incrucișează cu Uriasul belgian. In felul acesta se obțin produsi sanatosi, rezistenti, cu o maturitate precoce si pot lua nastere grupe de iepuri cu insusiri economice superioare.
Cresterea pe bază de linii
Cresterea pe bază de linii reprezintă o forma organizată de aplicare a metodelor de crestere amintite (in rasa curată și prin incrucisari). Este forma cea mai avansată de obtinere a unor rase de iepuri perfectionate (ameliorate) și se poate aplica numai in crescătoriile de elita si in statiunile zootehnice experimentale.
Scopul urmarit constă in ameliorarea raselor de iepuri (consolidarea unor caractere ereditare de mare valoare) și prevenirea incestului (reducerea lui in limite moderate). Existenta liniilor si familiilor in cadrul raselor asigură reușita actiunii de ameliorare.
In crescatoriile de elita se practica asa-zisa „crestere in familii de singe" și cu „linii de sânge". Se urmareste retinerea și folosirea intensă la reproducție a iepurilor care prezintă anumite caractere utile, iar imperecherea acestora (omogena si inrudita) se organizeaza in asa fel, incit sa se poata obtine o descendență mai numeroasă care sa posede aceste calitați.
O familie de sânge este formata din produsii care se trag din acelasi exemplar, fie mascul, fie femelă.
Raportează
bundu 23 August 2014  
baza materiala model, rezultate pe masura.
Raportează
ClubIepuriGalati 24 August 2014  
Întâi investițiile, și apoi vin și rezultatele cu puțină știință.
Problema sunt resursele financiare pentru investiții ! Majoritatea crescătorilor au cunoștințele necesare, însă fiecare încearcă să realizeze ceva cu forțele proprii, care adesea sunt insuficiente pentru ceea ce și-ar dori să realizeze .
Raportează
bundu 24 August 2014  
Am spus "baza materiala model " , am subanteles ca "model-ul " a insemnat investitii.
Raportează
ClubIepuriGalati 24 August 2014  
Am constatat cu mândrie că sunt crescători români care au adoptat modelele occidentale, unii chiar le-au adus îmbunătățiri cu idei originale ceea ce înseamnă că avem creativitate.
Pe de altă parte ar fi bine ca aceste exemplele să aibă o amploare de masă, dezvoltarea unui sistem de microferme fiind garanția unei evoluții de succes în acest sector agricol.
Oricum rezultate există și acestea se văd cu ocazia expozițiilor, dar și pe siturile crescătorilor, ceea ce demonstrează că potențial există, dar acest potențial trebuie susținut. Dezvoltarea potențialului informațional, uman, productiv , creativ duce implicit la progres și la formarea unui patrimoniu național de calitate.
Toți crescătorii din pasiune, adică ”de hobby”, se gândesc la exinderea acestei activități într-o microfermă de producție. Ei ar trebui încurajați prin măsuri simple și eficiente, fără o birocrație excesivă,
Raportează
ghitamaistor81 22 November 2013  
foarte frumos
Raportează
mariosro 22 January 2013  
foarte frumoase!
mult succes in continuare!
Raportează
dejdej 22 December 2012  
Sant modele gospodaresti intr-adevar,insa detinatorii unor astfel de adaposturi sant cu siguranta buni cunoscatori a ceia ce se numeste cresterea corecta a iepurilor de casa.
De cele mai multe ori in gospodariile acelor ce cresc iepuri /si iepuri intalnim custi fara nici un gust,dar cel mai mult ma intristeaza conceptia sau cunostintele false a unora despre iepurii de casa:
- Iepurii traiesc si fara apa
-Iepurii se pot incrucisa cu ...pisicile.,si sant multe asemenea conceptii de-ti faci cruce si cu ...stanga.
Oare in tarisoara noastra Romania nu a existat niciodata o cultura a cresterii iepurilor?.,de unde atata dezinformare?.
Cei drept am vazut pe paginile suphoto ale unor crescatori ,adaposturi ale iepurilor cu bun gust,cu tot felul de sisteme pentru igiena lor (podea cu plan inclinat,gratare,tavita colectoare),ceia ce reflecta pasiunea cu care acei oameni cresc un animalut.
Raportează
ClubIepuriGalati 23 December 2012  
Recent un grup de crescători de la clubul nostru am fost la Campionatul european de la Leipzig, acolo unde 2 dintre noi am avut și câte o colecție de uriaș gri în concurs.
Pe lângă cele 25810 exemplare de iepuri, toate marginile halelor expoziției erau ocupate de standurile producătorilor de furaje, de medicamente, de accesorii, de mobilier, de echipamente pentru crescătoriile particulare, adică gospodărești.
La nemți acest sector este foarte mult dezvoltat, sunt foarte mulți crescători particulari cu miniferme agricole, care cresc iepuri, sau și iepuri pe lângă alte animale.
La ei există o cultură în acest sens, standurile revistelor de specialitate erau pline de cărți despre iepuri special dedicate unei singure rase, în afara celor despre creșterea iepurilor în general, sau boli sau revistelor dedicate crescătorilor de iepuri.
Informația existentă pe piață, la un moment dat, are partea ei de contribuție la dezvoltarea unui asemenea sector, la noi au existat preocupări prin anii 70-80, când au fost tipărite anumite lucrări, dar foarte puține. Alte lucrări traduceri din alte limbi, nu sunt la înălțimea cărților lui Rebreanu, tot prin anii 70-80, manualele liceelor agroindustriale conțineau noțiuni elementare despre tehnologiile de creștere ale păsărilor, iepurilor de casă, peștilor, animalelor de blană, albinelor și viermilor de mătase, dar nu a existat o mediatizare largă pe acest segment. De aceea și cunoștințele despre aceste noțiuni sunt fragile pentru unii.
Dar există și crscători care se documentează, care caută informațiile avizate din cărți, scrise de specialiști, precum există și persoane care folosesc copy-paste de la oricare sursă neavizată de pe internet, care propagă informații eronate. Aceasta este cultura noastră, suntem în era informației, dar nu știm cum să o folosim, se sar etape importante, cum sunt cele de documentare și instruire, pe baza lurărilor de specialitate și a educației în școli, licee și facultăți.
Aici vorbesc la general, fiindcă orice proiect european de minifermă fie el pentru capre, oi, vaci, iepuri, albine, pești, presupune cunoașterea în primul rând a tehnologiilor de creștere a acestor animale, modul optim de valorificare și control al producției, și multe alte noțiuni din alte domenii.
Există preocupări și în acest sens, și sunt proiecte în derulare, inclusiv pentru exploatări cunicole, dar ele sunt foarte puține în comparație cu numărul crscătorilor de iepuri de la noi din țară. Aceasta explică fragilitatea acestui sector din punct de vedere financiar și informativ.
Raportează
danielcirebea 1 December 2012  
vand porumbei jucatori si voiajori
Raportează
dejdej 13 November 2012  
Foarte bune adaposturi ati prezentat !
Numai bine si succes !!!
Raportează
BobyBoby 24 January 2012  
super
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.